КЗССР "Ліцей імені Героя України Миколи Паньківа "

субота, 11 травня 2019 р.

Садиба Є.Коновальця

   Музей є відділом Львівського історичного музею. Експозиція розташована в родинній садибі Коновальця і ​​присвячена полковнику армії УНР, військовому діячу і політику, керівнику Проводу Українських Націоналістів Євгену Коновальцю.
    23 травня 1990 з ініціативи товариства української мови був відкритий музей. До сторіччя з дня народження Є. Коновальця 14 червня 1991 біля будинку встановлено пам'ятник полковнику (автори - скульптор Р. Романович та архітектор В. Потюк). У ніч з 9 на 10 липня пам'ятник був підірваний. Друге повернення в бронзі Є. Коновальця відбулося 8 грудня 1991 Пошкоджений бюст залишився поруч, як свідок історії. 

З 1 березня 1993 р. музей Є. Коновальця отримав статус державного. 
    Експонати музею розташовані в трьох кімнатах. Періоди дитинства та юнацтва представлені в першій кімнаті, в іншій - військова діяльність. Матеріали третьої кімнати розповідають про створення та керівництво УВО і ОУН, боротьбу в підпіллі.
    Серед раритетів експозиції - крісло батька, вишита руками матері серветка, ікона-малюнок Св. Терези. Знайти речі, які належали родині Коновальця, надзвичайно складно. Останнє поповнення музею - меблі з римської квартири Є. Коновальця. 











Немає коментарів:

Дописати коментар