КЗССР "Ліцей імені Героя України Миколи Паньківа "

неділя, 23 червня 2019 р.

Літня школа


ОЗОНІВСЬКІ РЕФЛЕКСІЇ:  ЛІТНЯ ШКОЛА ФІЛОЛОГІВ-НОВАТОРІВ УКРАЇНИ
                  Упровадження особистісно зорієнтованого навчання вимагає переосмислення ролі всіх учасників освітнього процесу і самої його суті.
                                                                                        Анатолій Фасоля

Вісім років поспіль в Україні триває Всеукраїнський фестиваль педагогічних ідей "Мій особистісно зорієнтований урок" (автор ідеї А. Фасоля). Метою масштабного проекту стало визначення кола актуальних питань, пов'язаних з особистісно зорієнтованим навчанням, проблемою становлення суб'єктності учня-читача та забезпечення психологічної і фахової готовності вчителя до роботи в умовах діалогової взаємодії в епоху інформаційних технологій. Фестиваль згармонізував роботу науковців та вчителів-практиків: в рамках цього проекту кожен учасник отримує можливість відвідати уроки, взяти участь у їх обговоренні, запропонувати свої знахідки для перегляду та професійного коментаря, познайомитися з новинками педагогічної преси.
ОЗОНівський Фестиваль - динамічний, рухомий. Його приймали Новоград-Волинський, Вінниця, Біла Церква, Одеса. До проекту залучаються десятки середніх закладів освіти, що сприяє підвищенню науково-методичного супроводу в навчанні, покращенню освітніх послуг школярам. Завдяки участі в цьому заході збагачується навчальний та культурний простір школи як соціального центру, популяризується ідея особистісних підходів як важливої складової інноваційного процесу сучасної української школи.
20 червня у Львові розпочала роботу Літня школа філолога-ОЗОНівця. Її основним завданням було визначено обмін інноваційним педагогічним досвідом, підвищення професійної майстерності педагогів, сприяння розвиткові творчого потенціалу в підготовці до дієвої участі у Фестивалі педагогічних ідей "Мій особистісно зорієнтований урок - 2019", який відбудеться у м. Червонограді Львівської області. До Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти приїхало більше сімдесяти учителів з 12 областей України, а з самого Червонограда - 15 кращих педагогів-новаторів.
Навчання забезпечували супервізори: Богосвятська А.- М.
(м. Львів), Гаврилюк О. (м. Рівне), Кондратець І. (м. Київ), Криворотенко О. (Січеславська область), Пащук Н. (м. Червоноград), Стасюк С. (м. Рівне), Тименко В.(м. Київ), Чеховська Л. (м. Запоріжжя).
Питання, які пропонувалися для обговорення, передбачали живий, предметний діалог фахівців на різні теми. Назвемо деякі з них: напрямки реалізації засадничих ідей особистісно зорієнтованого й компетентнісного навчання, психолого-педагогічні технології забезпечення особистісного розвитку дитини, учень та вчитель як суб'єкти навчальної діяльності й особистісного розвитку,методика проведення нестандартного уроку, аналіз художнього тексту.
Модераторам надзвичайно пощастило, адже аудиторія слухачів Літньої школи виявилася, енергійною, творчою, надзвичайно легкою у спілкуванні. Перше враження, яке справили на нас ці усміхнені, радісні люди, які приїхали за сотні кілометрів навчатися під час довгоочікуваної відпустки, це відчуття, що ми давно знайомі, що всі дихаємо цим благодатним ОЗОНОМ уже багато років і хочемо зустрітися знову.

                                       

 
















                                                                                                     

 

                                       







Немає коментарів:

Дописати коментар