КЗССР "Ліцей імені Героя України Миколи Паньківа "

субота, 11 травня 2019 р.

Крехів


    Крехівський монастир поблизу села Крехів заснований на початку 17 століття ченцями Києво-Печерської лаври Йоілом та Сильвестром. Вони у 1590-х роках поселились у вирубаній у скелі печері за 12 км від міста Жовкви. Пізніше від гетьмана Жолкевського монахи отримали дозвіл на забудову. Найпершою будовою стала дерев'яна Петропавлівська церква, згодом – храм Преображення і Троїцька церква. У епоху Середньовіччя монастирі служили не тільки духовним потребам, а й мали оборонну функцію. Оборонні мури Крехівського монастиря витримали удари турків і татар. До слова, під час облоги 1672 року монастир обороняв юний Іван Мазепа. Крехівський монастир відвідував декілька разів російський цар Петро I, який перебував у Жовкві, де уклав угоду з королем Речі Посполитої Августом ІІ про спільні дії у майбутній Північній війні. Знав монастир і важкі часи: його кілька разів грабували, а у радянський час закрили і розмістили на його території інтернат для дітей-інвалідів.
    Відродження почалося у 1990 році, коли до Крехова приїхали василіяни з Гошівського монастиря. Було реконструйовано будівлю, відтворена дерев'яна церква, дзвіниця. Крехівський монастир відомий своїми чудотворними іконами: Святого Миколая Великого, іменем якого названо монастир, і Матері Божої. Існує переказ, що вона допомогла прозріти сліпій дівчинці.
    У лісі, недалеко від монастиря, є цілюще джерело Божої Матері і збереглася стародавня печерна церква та келія.Туди ідуть паломники  та гості за чистою водою.Там тихо та спокійно. Кожен з нас помолився там  за мир у країні і за своє сокровенне







Немає коментарів:

Дописати коментар