КЗССР "Ліцей імені Героя України Миколи Паньківа "

вівторок, 27 жовтня 2020 р.

Пабло Пікассо

25 жовтня 1881, в іспанському місті Малага народився Пабло Пікассо - іспанський художник, скульптор, графік, театральний художник, кераміст і дизайнер, основоположник кубізму. Його життя було наповнене неймовірними подіями, які досі вражають шанувальників таланту художника.
🖌Пабло народився дуже слабким і не видав жодного крику при появі на світ. Акушерка, яка приймала пологи, подумала, що дитина мертва і залишила його на столі, для того, щоб повідомити сумну звістку рідним і задокументувати даний факт. В цей час зазирнув у палату дядько майбутнього художника, побачив лежачого на столі хлопчика і підійшов до нього. При цьому чоловік курив сигару і випадково видихнув дим в обличчя малюкові, від чого той спочатку закашлявся, а потім заплакав. Ось таким чином дядько врятував життя маленькому племіннику.
🖌При хрещенні немовля отримало ім’я Пабло Дієго Хосе Франсіско де Паула Хуан Непомусено Марія де лос Ремедіос Кріспін Кріспіньяно де ла Сантісіма Тринідад Руїс-і-Пікассо. За іспанським звичаєм батьки включили в цей перелік імен усіх своїх далеких предків.
🖌Якщо у звичайних дітей першим словом є «мама» чи «тато», то у маленького Пабло таким стало «олівець». Саме цей предмет навчився тримати в руках малюк, раніше, ніж ложку. Малювати юний Пікассо почав з пелюшок, чому сприяв його батько – професійний художник.
🖌Свою першу картину Пабло Пікассо написав у віці 9 років. Це було полотно, що зафіксувало вершника на коні.
🖌Першим «справжнім» або академічним полотном художника стало «Перше причастя», вона зображувала його рідних під час церковної церемонії.
🖌Художник часто згадував, що коли був учнем, його постійно карали. У школі існувала особлива кімната, куди саджали тих, хто провинився, і залишали там на деякий час, щоб вони ретельно обміркували свою поведінку. Під час покарань Пабло малював, і зізнавався, що цей час його навчання було найприємнішим. Більш того, іноді він спеціально провокував скандали з викладачами, щоб опинитися в кімнаті для покарань.
🖌В університеті він був молодшим за однокурсників на 5 років. І вчився… не дуже. Але з тим, що хлопець обдарований, посперечатися не міг ніхто. І це ще більше дратувало його однокурсників.
Картини, написані Пікассо, відносяться до стилю «кубізм», який, до речі, придумав сам художник разом зі своїм другом. Насправді, термін «кубізм» був винайдений французьким критиком Воселем, який зауважив, що практично всі зображення на полотнах художника складаються з невеликих кубів. Однак без Пікассо не було б ніякого кубізму в живописі.
Незважаючи на те, що в числі найвідоміших робіт майстра значаться переважно картини, Пікассо експериментував зі скульптурами, керамікою, гравюрами , активно займався ілюстраціями для книг, створивши їх більше 34 тисяч. На його рахунку також розробка завіси, декорацій і костюмів до кількох балетів. У 1935 році великий іспанець почав писати вірші, а в 1940 році з-під його пера вийшли дві п’єси.
🖌Серед графічних робіт Пікассо є малюнки, виконані нетрадиційними матеріалами, які не визнаються іншими художниками, наприклад, кульковою ручкою, лаком для нігтів або губною помадою. Малюючи, Пікассо не користувався гумкою, а просто слинив палець і знищував зайві лінії. На одній з робіт навіть видно дірку, протерту пальцем.
🖌Пікассо любив тварин. У нього був боксер Ян і коза Есмеральда, однак він не мав до них жодних сентиментальних почуттів. Такса Лумпа зайняла в його житті особливе місце. Спеціально для вихованця художник розмалював фарфорову тарілку, на якій зобразив свого улюбленця, з якої Лумпа їв з одного столу зі своїм господарем. Такса всюди супроводжувала Пабло – коли художник працював в майстерні, тільки одна Лумпа мала право перебувати в цей момент з творцем.
🖌Друга дружина Пікассо - Жаклін Рок, була найпопулярнішою героїнею його портретів, адже він написав більше 400 картин з її зображенням. Пікассо часто зображав її з покритою головою і в східному одязі.
🖌Пабло Пікассо помер 8 квітня 1973, прожив 92 роки.
🖌Завдяки своєму надзвичайному таланту Пікассо зміг стати найбагатшим художником ще за життя. Його полотна оцінювалися в сотні тисяч доларів. При цьому художник вважав за краще жити на «широку ногу», він мало в чому собі відмовляв. Після своєї смерті він залишив не тільки багатющу спадщину, що складається з картин, а й нерухомість на загальну суму більш ніж 1,5 млрд. доларів.
🖌Протягом життя Пікассо створив понад 20 тисяч картин.
🖌Сумарна вартість всіх його проданих робіт перевищує 260 млн доларів.
Найдорожча в світі картина з числа коли-небудь проданих була створена саме Пікассо. Вона пішла з аукціону за рекордну суму в понад 179 з млн доларів.


 Не дивлячись на те, що Пікассо був ексцентричним художником, проте, він не був позбавлений звичайних людських слабкостей. Він прожив дуже довге і насичене життя, наповнене різними подіями і емоціями. У біографії майстра можна знайти безліч вельми цікавих історій, які красномовно говорять про те, яким був Пабло при житті. Пропонуємо вам ознайомитися з деякими з них.

🎨🎨🎨
У Пікассо одного разу захворіла улюблена собака - у бідолахи опухло, загноїлося горло. Художник запросив до себе знаменитого професора-ларинголога. Оглянувши хворого пса, професор виписав ліки і призначив лікування.
Пікассо сердечно подякував йому і на прощання пояснив:
- Знаєте, мені хотілося звернутися до найкращого в цій області фахівця. Моя собака варта цього.
Через кілька днів Пікассо запросили до цього професора ларингології.
- Я хотів би, - сказав той, - розписати свою кухню. Чи не могли б ви виконати моє замовлення?
Гаряча іспанська кров Пікассо тут же скипіла. Але, коли художник трохи охолов після цієї пропозиції, професор миролюбно сказав:
- Розумієте, мені хотілося звернутися з цим питанням до найбільш знаного фахівця. Тому що моя кухня цього варта.
🖌🖌🖌
Коли Пабло Пікассо вперше політав на літаку, він заявив:
- Світ зверху схожий на деякі мої полотна.
🎨🎨🎨
Один знайомий Пабло Пікассо, оглянувши його нові картини, щиро сказав йому:
- Ти мене вибач, але я не можу цього зрозуміти. Такі речі просто не існують.
На що Пікассо відповів:
- А китайську мову ти розумієш?
- Ні звичайно.
- От бачиш! А все ж вона існує.
🖌🖌🖌
Одного разу Пабло Пікассо показував свої творіння гостям.
- Ось це - мій автопортрет.
Гості оглянули цілком «кубічне» полотно з абсолютно спотвореними рисами обличчя.
- А це портрет моєї дружини, - пояснив Пабло Пікассо.
Ще гірше.
Один з гостей розгублено пробурмотів:
- Сподіваюся, дітей у вас немає?
🎨🎨🎨
Один наполегливий «цінитель мистецтва» звернувся до Пабло Пікассо зі своєю критикою.
- Ви пишете жахливо, - говорив він. - У вас люди зовсім не такі, як в житті: абсолютно нереальні, викривлені, зламані.
- Можливо, - відповів Пікассо, - а ви можете навести приклад, як повинні виглядати люди по-справжньому?
- Звичайно, - заявив відразу «цінитель» і дістав фотокартку. - Ось це - моя дружина.
- Точно як в реальності? - уточнив Пікассо. - Як насправді?
- Абсолютно так.
- Ви хочете сказати, що вона у вас така крихітна і така плоска?
🖌🖌🖌
Пікассо замовив мебляреві набір меблів для заміського будинку. Для наочності він швидко накидав ескіз і запитав:
- Скільки це буде коштувати?
- Анітрохи! Тільки підпишіть ескіз.
🎨🎨🎨
Один відомий лікар підійшов до Пікассо і поважно сказав:
- Я непогано знаю анатомію людини. Так ось, можу сказати, що люди на ваших картинах викликають деякий жаль і подив.
- Цілком можливо, - погодився Пікассо. - Але я можу вас запевнити, що вони проживуть набагато довше ваших пацієнтів.
🖌🖌🖌
У студію Пабло Пікассо прийшла мільйонерка. Вона все оглянула навколо і зацікавилася однією картиною, яка була написана в кубічній манері:
- А що тут намальовано? - запитала вона.
- Двісті тисяч доларів, - відповів відразу художник.
🎨🎨🎨
Одного разу в присутності Пабло Пікассо розгорілася суперечка про сучасну молодь - що вона не схожа на попереднє, значно краще покоління.
- Так, правда, - сказав Пабло Пікассо, - нинішня молодь - така жахлива. Однак найстрашніше те, що ми до неї вже не належимо!

Немає коментарів:

Дописати коментар